Hoe maak je een droogbloemenvenster (deel 2: drogen, behandelen en schikken)

Afbeelding
Lathryrus

In de vorige blog beschreef ik de eerste stappen die je moet zetten voor je droogbloemenvenster. Van het zaaien tot en met het plukken. Na het plukken begint het droogproces. Ik gebruik afhankelijk van de bloem verschillende technieken. Sommige bloemen zoals het madeliefje, dille of boterbloem droog ik het liefst op de klassieke manier; in een dik oud boek. Leg de bloemen voorzichtig neer, los van elkaar, sluit het boek en leg er iets zwaars op. Kijk af en toe eens hoe het gaat. Verschuif of verplaats ze eventueel en wacht een week of 2 tot 6. 

Andere bloemen, vaak de wat stevigere, zoals zinnia of gerbera, doe ik in een keramische pers. Dat zijn twee terracotta schijven met twee viltlagen waar ik de bloem tussen leg. Vervolgens doe ik ze in in de magnetron op 700 watt, voor 1,5 minuut. Let op: keramisch drogen versnelt het droogproces, maar vervangt het niet. Ik zou zeggen dat je alsnog tot 2 weken moet wachten tot de bloem volledig droog is. 

Grote bloemen zoals de dahlia of roos leg ik eerst in de droogoven op 60 graden voor een paar uur. Daarna gebruik ik de keramische bloemenpers en dan moeten ze nog nadrogen in een boek of (traditionele) bloemenpers. Succes niet gegarandeerd. 

De bloemen zijn droog als ze knisperig aanvoelen en niet meer buigen als je ze oppakt. 

Als de bloemen voldoende gedroogd zijn, geef ik sommige bloemen nog een pigmentbehandeling. Ik benader de juiste kleur met aquarelverf en verf stengels en bladeren en soms de bloem. Het moet wel een natuurlijk geheel blijven. Ik doe deze behandeling om de houdbaarheid van de lijst te verlengen. Zonder deze behandeling zijn de meeste bloemen binnen een jaar al flink aan het verbleken, vooral het groene gedeelte van de plant (chlorophyl) verliest snel zijn kleur. 

Tot slot spray ik ze nog met een UV-spray voor kleurbehoud. En dan moeten de bloemen dus weer even drogen. 

Dan is het eindelijk tijd om een lay out voor je lijst te gaan bedenken. Wil je een boeketstijl, figuratief of liever ‘meadow stijl’. Die laatste stijl lijkt het meest op een klein stukje bloemenweide. Herschik net zo lang tot je tevreden bent. Met een pincet gaat dat het best. Als je tevreden bent plak dan met een tipje lijm iedere bloem en ieder blad op de juiste plaats. Tot slot knip je te stengels op de juiste maat, veeg het stof eruit. Doe het schone glas er heel voorzichtig op en bewonder het resultaat!